Naar overzicht

3-Daagse Bosbad/Natuur Retraite

In deze 3-daagse retraite ga je jezelf onderdompelen in de natuur. Bosbaden (shinrin-yoku) is ontstaan in Japan en is een speciale manier om te vertragen en te verstillen in de natuur zodat je de helende kracht van die natuur kan ervaren. De essentie van bosbaden is om meer in verbinding te komen met de natuur en daarin ontspanning te vinden, weg van het stressvolle leven in de stad.

Je gaat je zintuigen op een intensievere manier gebruiken. De geur van naaldbomen, het geluid van ruisende bladeren, kijken naar de verschillende tinten groen en de verrassende smaken van eetbare wilde planten. Wat voel je als je met je ogen dicht een dennenappel aanraakt? De verwondering neemt steeds meer toe.

Bosbaden is een lichamelijke ervaring waarbij je uit je hoofd en meer in je lijf en gevoel komt. Je gaat de helende kracht van de natuur in je lijf voelen. Meer rust en ontspanning.

We gaan meerdere bosbadwandelingen maken. Elke wandeling zal een andere ervaring geven en op een ander deel in de natuur plaatsvinden. De wandelingen zijn van relatief korte afstand, maar doordat we vertraagd lopen zijn we lekker veel in de natuur. Je kan de komende wandelingen verwachten:

 • Zaterdagochtend staat de eerste bosbadwandeling op het programma. Je wordt tijdens de wandeling uitgenodigd om je zintuigen bewust te gebruiken. Net zoals in mindfulness brengt ons dat uit ons hoofd en in ons lichaam. Je zult dan tevens merken dat je steeds meer verbinding krijgt met je natuurlijke omgeving. Dat werkt ontspannen, geeft rust en is heel goed voor je gemoedstoestand. De meeste mensen komen opgewekt terug van een bosbadwandeling. Tijdens de wandeling komen we een paar keer bij elkaar en heb je de mogelijkheid om je ervaringen te delen. Een bosbadwandeling wordt afgesloten met een theeceremonie.
 • Op zaterdagmiddag maken we een wandeling die in het teken staat van de Reis van Held in de Natuur. Dat gaat over het archetype van de Held en de natuurlijke levenscyclus die wij en de natuur doorlopen. Het geeft je inzicht in hoe je kunt je vol in het leven kunt blijven staan, tot op hoge leeftijd. De natuur geeft ons vele aanwijzingen hoe je dat zou kunnen doen.
 • Het avond bosbad laat ons de natuur van een andere kant zien. Een deel van het bos gaat slapen terwijl anderen juist tot leven komen. Andere zintuigen worden bij ons scherper. Dit maakt bij ons een ander gevoel wakker.
 • Zondagochtend is er een Early Bird bosbad. Het bos ontwaakt en dat prikkelt de zintuigen weer heel anders.

Ook is er iedere ochtend de gelegenheid om mee te doen met een geleide meditatie. Alle programmaonderdelen kun je op vrijwillige basis deelnemen. Als je niet wilt deelnemen en tijd voor jezelf nodig hebt dan ben je daar vrij in.

We hebben het Landgoed de Leperkoen exclusief tot onze beschikking. Dat ligt in een rustige bosrijke omgeving, midden op de Veluwe.

De accommodatie heeft 11 luxe kamers met comfortabele bedden zodat je goed uit kunt rusten. Je kunt er heerlijk wandelen in het bos en op de heide. Er is ook een open haard waar je ’s avonds terug kan trekken en er is een sportveldje, mocht je zin hebben in wat meer beweging. Je kunt er ook tafeltennissen en zwemmen in het buitenzwembad.

Het adres: Landgoed de Leperkoen, Vijfsprongweg 25, 6741 JA Lunteren

Tijdens de retraite zijn alle activiteiten vrijwillig. Wil jij jezelf liever terugtrekken tijdens een bepaalde activiteit? Dan is dat helemaal OK. Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag
19.00 uur – Welkom en ontvangst
19.30 -21.00 uur – Kennismaking met de natuur en elkaar

Zaterdag
07.30 – 8.00 uur – Meditatie
09.00 uur – Ontbijt
10.00 uur – Bosbad wandeling
12.30 uur – Lunch
14.00 uur – De Reis van de Held in de natuur
18.00 uur – Diner
19.30 uur – Avond bosbad

Zondag
5.45 – 6.15 uur – Meditatie
6.30 – 8.30 uur– Early Bird Bosbad
09.00 uur – Ontbijt
10.00 uur – Stiltewandeling
12.30 uur – Lunch en tijd voor jezelf
14.00 uur – Bosbad wandeling
16.30 uur – Afsluiting en afscheid nemen
17.00 uur – Tijd om naar huis te gaan

De Leperkoen heeft 11 slaapkamers met comfortabele bedden. Bijna iedereen zal dus een eigen kamer hebben. Geef voor de zekerheid bij je aanmelding aan of je een éénpersoonskamer wilt of dat je het wel leuk lijkt om je kamer met een andere deelnemer te delen. 

Het heerlijke eten wordt verzorgt door Het Beleg van Ede. Zij verzorgen de vegetarische maaltijden voor ons zodat we zelf niet in de keuken hoeven te staan. 

– Vrijdag: avondsnack bij ontvangst
– Zaterdag: ontbijt, lunch en diner
– Zondag: ontbijt, lunch en snack bij vertrek

Heb je een allergie? Geef dat dan tijdig door bij het ‘opmerkingen veld’ van de reservering zodat we daar rekening mee kunnen houden (bijvoorbeeld gluten/lactose intolerantie). 

Bij deze retraite zit inbegrepen:

 • Overnachtingen;
 • Alle workshops + begeleiding;
 • Alle maaltijden en snacks;
 • Beddengoed en handdoeken;
 • Koffie en thee.

Deze retraite wordt gegeven door Alex Berendsen, die mensen begeleidt op het gebied van werk, relaties en persoonlijke ontwikkeling. Lees onderaan deze pagina meer over Alex.  

Annuleringsvoorwaarden

 • Bij annulering meer dan 3 maanden voor de aanvang van de training, 15% van de overeengekomen prijs verschuldigd aan Alex Berendsen Coaching & Training;
 • Bij annulering binnen 3 tot 2 maanden voor de aanvang van de training, 50% van de overeengekomen prijs verschuldigd aan Alex Berendsen Coaching & Training;
 • Bij annulering binnen 2 tot 1 maand voor de aanvang van de training, 75% van de overeengekomen prijs verschuldigd aan Alex Berendsen Coaching & Training;
 • Bij annulering binnen 1 maand voor de aanvang van de training, 100% van de overeengekomen prijs verschuldigd aan Alex Berendsen Coaching & Training;
 • Annuleer je vanwege covid-overwegingen, terwijl het retraite conform de maatregelen wel door kan gaan? Dan krijg je de mogelijkheid om de boeking te verschuiven naar een volgende datum.

Als de retraite niet doorgaat vanwege overheidsmaatregelen, krijg je 100% van de reeds gedane betaling terug óf je kan ervoor kiezen je deelname te verplaatsen naar een volgende editie. 

Wat anderen zeggen

3 dagen / 2 nachten

€ 550

Maak kennis met
de retraitegever

Alex Berendsen - retraitegever

Alex Berendsen coacht mensen en geeft retraites omdat hij ervan overtuigd is dat iedereen zijn eigen weg kan vinden in het leven. Lees meer over Alex op de volgende pagina.

Lees meer over Alex

Ervaringen
van andere

Anderen
bekeken ook

× Vragen? Stel ze hier :-)