4-Daagse Zen Stilte Retraite – ‘Een nieuw begin’

Zen stilte retraite – “Een nieuw begin”
In deze vierdaagse zenretraite in het nieuwe jaar, gaan we gezamenlijk de stilte in. Zodat we kunnen landen in het nu, steeds opnieuw. We kijken naar binnen en naar buiten. Een moment om te reflecteren op het voorafgaande- en het nieuwe jaar in de rustige omgeving van De Maanhoeve.

We doen samen veel stille zenmeditatie en begeleide compassie oefeningen. Ook bewegen we met zorgzame aandacht voor lichaam en geest (mindful bewegen en qigong). Bij mooi weer doen we de bewegingssessies en loopmeditatie in de prachtige aangelegde zentuin van De Maanhoeve.

Stilte is onze grondtoon. Je hebt sociaal verlof en hoeft dus alleen voor jezelf te zorgen. En we zijn offline. Ruimte en tijd om los te laten en in te keren. Om te zijn.

De begeleiding door Annetje is ervaren, inspirerend, liefdevol en ontspannen. Als we elkaar nog niet ontmoet hebben gaat een kennismakingsgesprek (via zoom) aan deelname vooraf. Je kan hierin nog vragen stellen of aangeven waarom je graag mee wilt. 

Ervaring met (zen)meditatie, mindfulness meditatie en stilte is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Wil je dit nog even overleggen van tevoren? Neem dan zeker even contact op met het team van Retraites-Nederland.nl. 

Je onderdompelen in stilte en stilte in het gezelschap van anderen tijdens een langere meditatieretraite kan een diepgaande en potentieel transformerende ervaring zijn.

We oefenen ons om steeds met open aandacht zijn bij onze eigen persoonlijke ervaring van het huidige moment.

Dat kan betekenen dat we onderdrukte gevoelens, gedachten of herinneringen ervaren. Soms hebben we deze moeilijkere dingen lang gemeden. Dat kan emotioneel pijnlijk zijn. Hier – in de stilte – nemen we dat allemaal in ons op. De prettige ervaringen, de onprettige ervaringen, de verveling. Alles. We merken dat we in stilte alle ervaringen de ruimte kunnen geven en dat er rust ontstaat.

Terwijl we door onze eigen persoonlijke ervaring van het moment heen gaan, beginnen we langzaam op te merken, door simpelweg naar anderen te kijken en soms een vluchtige glimlach uit te wisselen, dat ook zij ervaringen meemaken die niet veel verschillen van de onze. De stille ruimte is uitnodigend en accepterend. Iedereen maakt op een bepaald niveau zijn of haar eigen individuele ervaring mee, maar toch beginnen we langzaamaan een onuitgesproken intimiteit te voelen tussen onszelf en anderen in de retraite. Iets in de manier waarop we allemaal in die ruimte verschijnen, geeft ons daar een indicatie van.

En daarbij ervaren we gaandeweg een onuitsprekelijke verbondenheid met alles om ons heen; de natuur, de bomen, het geluid van water, de vogelzang en de wolken en daarachter de uitgestrekte open blauwe lucht die grenzeloos is maar toch niet buiten bereik voelt. Op jezelf zijn èn in verbinding met iedereen en alles. Merken dat we de dingen kunnen laten zijn en dat we kunnen ontspannen. Dat het goed is. Zoals het is.

Meditatie
We beoefenen gezamenlijk zazen, een meditatieve beoefening in de zen-boeddhistische traditie. Tijdens zazen zitten we op ons kussen, met ons gezicht naar de muur gericht en richten we onze aandacht op onze houding en ademhaling. Er is 4 tot 6 uur meditatie per dag. De dag is opgesplitst in vier meditatiesessies van elk 1 uur en 30 minuten. De derde meditatiesessie van de dag is inclusief een dharmatalk ter inspiratie en ondersteuning van je meditatie.

Elk meditatieblok omvat drie perioden van zittende meditatie en vindt als volgt plaats:

 • 25 minuten zittende meditatie (zazen)
 • gevolgd door 10 minuten loopmeditatie (kinhin)
 • gevolgd door 25 minuten zittende meditatie (zazen)
 • gevolgd door 10 minuten loopmeditatie (kinhin)
 • eindigend met 20 minuten zittende meditatie (zazen).

De meditatie is in stilte en wordt niet begeleid. Op de eerste dag van de retraite krijg je uitgebreide instructie over de techniek van zit- en loopmeditatie.

Tijdens het middagblok (de derde meditatie sessie) is er 25 minuten zazen, 10 minuten kinhin, 40 minuten dharma-lezing en 15 minuten zazen.

Mindful bewegen en qigong
In de ochtend is er een langere sessie waarin we rustig en met aandacht bewegen. Milde yoga oefeningen, en bewegingen uit de qigong die ons helpen voor ons ichaam te zorgen, te gronden en te ontspannen. De bewegingssessies zijn een belangrijke ondersteuning voor het zitten in meditatie en je innerlijke proces.

Vrije tijd
Er zijn tijdens de retraite periodes vrije uren, die je kunt gebruiken om te rusten en te ontspannen. Misschien wil je yoga te doen, wandelen, schrijven of lezen. Of gewoon in de prachtige tuin te zijn. Tijdens de retraite zijn aantekeningen maken en lezen toegestaan, maar we moedigen je aan om alleen materiaal te lezen dat verband houdt met meditatie.

Over nobele stilte
Dit is een STILLE MEDITATIE-retraite, wat betekent dat we de periode samen veel zullen mediteren en de stilte zullen bewaren. Het is belangrijk dat iedereen dit niet-onderhandelbare en essentiële onderdeel van onze retraite begrijpt en zich eraan houdt: het handhaven van wat Boeddha Nobele Stilte noemde. Houd er dus rekening mee dat het in acht nemen van de stilte van iedereen wordt gevraagd.

Als je tijdens de retraite iets nodig hebt, zoals een extra deken of toiletpapier, of als je problemen hebt met je kamer, is er een plek waar je een briefje kunt schrijven en deze aan de mensen van De Maanhoeve kunt geven.

De begeleiding van Annetje is ervaren en ontspannen.

 

Als je de weg niet ziet, zie je hem ook niet als je hem gaat.
Als je de weg gaat, is hij noch nabij, noch veraf.
Wanneer je de weg uit het oog verliest ben je er mijlen van verwijderd.
Vol respect zeg ik tegen hen die verlicht wensen te worden: ‘verspil geen tijd, dag of nacht’

Sandokai – Shitou Xiqian (jap. Sekito Kisen) 700-790

We verblijven tijdens deze retraite op De Maanhoeve. De Maanhoeve in het Hunzedal in Drenthe is een retraitecentrum met een unieke, bijzondere en weidse stiltetuin. De warme liefdevolle aandacht, het heerlijke biologische eten en de mooie natuur nodigen je uit om je hier helemaal thuis te voelen. Tijdens de vrije uren kun je hier heerlijk wandelen en genieten van de verstopte plekjes op het terrein. 

Het adres: Exloërveen 18a, 9574 PB Exloërveen

Donderdag
15:00 – Aankomst & ontvangst
16:00 – Openingscirkel & instructie
18:00 – Avondmaaltijd – start stilte
19:45 – Eerste meditatieblok
21:15 – Thee
22:00 – Slapen

Vrijdag & Zaterdag
6:00 – Wake up
6:30 – Zazen (meditatie)
8:00 – Ontbijt
9:15 – Mindful bewegen & qi gong
10:30 – Thee & koffie
11:00 – Zazen (meditatie) & dharmales
12:30 – Lunch en rust
15:00 – Gezamenlijke loopmeditatie in de tuin
15:45 – Thee
16:15 – Zazen (meditatie)
18:00 – Avondmaal
19:45 – Zazen (meditatie) & metta chant
21.15 – Thee
22:00 – Slapen

Zondag
6:00 – Wake up
6:30 – Zazen (meditatie)
8:00 – Ontbijt
9:15 – Mindful bewegen & qi gong
10:00 – Spullen pakken & kamers vertrekklaar
11:00 – Luistercirkel
13:00 – Lunch
14:00 – Gezamenlijke afsluiting

Je slaapt in een 1-, 2- of 4-persoonskamer. Douche en toilet worden gedeeld. Het zijn simpele maar fijne kamers met comfortabele bedden voor een heerlijke ondersteunende nachtrust . 

Bij de reguliere prijs van €669,- overnacht je op een 2-persoonskamer of een 4-persoonskamer met voldoende privacy. 

Slaap je liever op een 1-persoonskamer? Dan geldt er een meerprijs van €50,-.

Alle maaltijden en tussendoortjes/ koffie/thee zijn inbegrepen. Goede voeding vinden we heel belangrijk tijdens de retraite. Er wordt dan ook zo vers en biologisch mogelijk gekookt door de eigen kok.

Het belang van bewuste voeding en bewust eten wordt ook weerspiegeld in de hoeveelheid liefdevolle aandacht die er op De Maanhoeve aan wordt gegeven.

Het voedsel wordt lokaal ingekocht, en soms komt het ook uit de eigen biologische moestuin! De maaltijden zijn altijd vegetarisch. 

Met medische allergieën kan rekening gehouden worden, als de kok het minimaal 2 weken van tevoren weet. Je kan dit doorgeven tijdens de reservering in het ‘opmerkingen-veld’.

Deze retraite is inclusief: 

 • Drie overnachtingen in een eenpersoons bed in een gedeelde kamer met 2 of 3 personen;
 • Maaltijden – dagelijks drie mooie en gezonde vegetarische maaltijden;
 • Ongelimiteerd thee en fruit;
 • Alle retraite activiteiten.

Niet inbegrepen in de prijs: 

 • Reisverzekering;
 • Vervoer van- en naar het retraite centrum;
 • Handdoeken, bedlinnen (evt. ter plaatse te huur);
 • Toiletartikelen.

De accommodatie is goed te bereiken met de auto. Er is een ruime parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. Reis je met het openbaar vervoer? De meeste mensen reizen dan naar station Emmen-centraal. Je kan vanaf hier een 

Openbaar Vervoer: reizigers reizen meestal via station Emmen-centraal. Je kan vanaf hier een Hubtaxi reserveren (een OV taxi met regulier OV tarief) of je kan carpoolen met een van de andere deelnemers. Er wordt van tevoren een e-mail rondgestuurd met de deelnemerslijst waarin je kan vragen of je met iemand mee kan reizen of dat iemand je vanaf een bepaald station kan ophalen. Dit kan vrijwel altijd. 

Sinds 2001 heeft Annetje haar eigen praktijk vanuit waar ze retraites, individuele begeleidingen en intensives in Mindfulness en Compassie geeft. Annetje beoefent sinds 1994 Zen-meditatie en leert je graag de kracht die verscholen zit in stilte & meditatie. 

Lees onderaan deze pagina meer over Annetje. 

Annuleringsvoorwaarden

 • Tot 30 dagen vóór de retraite: uw aanbetaling is niet-restitueerbaar, maar we betalen het eventueel betaalde saldo terug.
 • Minder dan 30 dagen voor de retraite: de aanbetaling wordt niet gerestitueerd en wij brengen 50% van de kosten in rekening.

Wat anderen zeggen

4 dagen / 3 nachten

€669,-

Maak kennis met
de retraitegever

Deze retraite wordt gegeven door ervaren Zen meditatie leraar Annetje. Annetje laat je graag de kracht ervaren van stilte en Zen meditatie. Wil je meer weten over de retraitegever? Lees dan verder op de volgende pagina.

Lees meer over Annetje

Geplande
edities

Zoeken

Land

Land
 • Spanje

Categorie

Categorie
 • Meditatie
 • Yoga
 • Actief
 • Ontspanning
 • Stilte
 • Voor vrouwen

Datum

Datum

Prijs

Prijs
Zoeken

Categorie

Categorie
 • Meditatie
 • Ontspanning
 • Stilte
 • Weekend
 • Yoga
 • Midweek
 • Mindfulness
 • Klooster
 • Actief

Datum

Datum

Prijs

Prijs

Provincie

Provincie
 • Gelderland
 • Noord-Brabant
 • Drenthe
× Vragen? Stel ze hier :-)