Op retraite gaan: kostbare tijd

Door Jeroen Stafleu, eigenaar Retraites-Nederland.nl.

Onder het motto: practice what you preach, ben ik afgelopen week op een 4-daagse stilte retraite geweest in het prachtige retraitecentrum Samaya. Hier heb ik weer ervaren hoe kostbaar de retraitetijd is wat voor cadeau het is om met jezelf op retraite te gaan. Ik voelde dat ik hier graag wat meer over wilde schrijven.

Als ik naar m’n eigen dagelijkse leven kijk bestaat deze uit o.a. sporten, werken, koken, vrienden, familie en m’n partner. Dat zijn veel ballen om hoog te houden en het komt dus ook niet vaak voor dat ik een dag niets te doen heb. En áls er een dag is waarin ik niets te doen heb, dan is de verleiding groot om toch even te gaan sporten of bijvoorbeeld m’n ouders op te bellen om gezellig samen te eten.

Als ik om mij heen kijk dan zie ik dat mijn vrienden eenzelfde soort leven hebben. Iedereen is druk druk druk en er is weinig tijd ingebouwd voor rust. En met rust bedoel ik dan een dagje lummelen en ruimte nemen om stil te staan bij jezelf. Inchecken hoe het met je gaat, hoe je lichaam eraan toe is, waar je staat in het leven en waar je graag naartoe zou willen. Toch ben ik van mening dat het énorm belangrijk is om dit wel te doen. Zo weten we dat de stress van heftige gebeurtenissen (een ontslag of bijvoorbeeld een overlijden van een naaste) in ons lichaam gaan zitten als we niet stil staan om deze gevoelens te verwerken.

Op retraite gaan, een cadeautje aan jezelf!
Oké, het is dus belangrijk om af en toe stil te staan en rust in te plannen maar ik merk bij mijzelf en in mijn omgeving dat dit in de praktijk bijna niet gebeurt. Om deze reden vind ik het zelf heerlijk om zo’n twee keer per jaar op retraite te gaan om mezelf als het ware te forceren stil te staan bij mezelf. Even geen werk, geen vrienden, geen partner en als fanatieke sporter zet ik zelfs sporten dan een aantal dagen stil. Vier dagen lang geen afleiding en voelen hoe het met me gaat.

Afgelopen retraite, die georganiseerd werd door de School voor Zijnsorientatie, stonden we even stil bij hoe kostbaar deze retraitetijd met jezelf is. En dit voelde ik ook echt! M’n telefoon even een paar dagen uit, samen zijn met gelijkgestemde mensen en waar ik vooral van genoot was vier dagen niet zelf hoeven koken haha 😉 Ultiem genieten. En het was niet alleen genieten want stil staan bij jezelf en emoties verwerken die even gepauzeerd stonden, kan ook pittig zijn. Maar het feit dat een retraite niet alleen maar ontspannen is, zal ik komende blog nog wat dieper op induiken.

Dankjewel voor het lezen en alvast een mooie december gewenst!

Zoeken

Land

Land
 • Spanje
 • Portugal
 • Frankrijk
 • Italië
 • Noorwegen
 • België

Categorie

Categorie
 • Meditatie
 • Yoga
 • Ontspanning
 • Mindfulness
 • Actief
 • Stilte
 • Creativiteit
 • Voor vrouwen

Datum

Datum

Prijs

Prijs
Zoeken

Categorie

Categorie
 • Ontspanning
 • Weekend
 • Yoga
 • Meditatie
 • Mindfulness
 • Stilte
 • Voeding
 • Klooster
 • Midweek
 • Voor vrouwen
 • Human Design
 • Wellness
 • Actief
 • Creatief

Datum

Datum

Prijs

Prijs

Provincie

Provincie
 • Overijssel
 • Gelderland
 • Noord-Brabant
 • Drenthe
 • Friesland
 • Noord-Holland
 • Utrecht
× Vragen? Stel ze hier :-)