Waarom mediteren goed voor je is

Mediteren – ik heb er zelf een haat-liefde relatie mee. Ik weet dat het énorm goed voor me is maar dat ik er wel tijd voor moet maken. Soms lukt het, maar soms sta ik vroeg op met de intentie om te mediteren en kom ik er een uur scrollen op m’n telefoon achter dat het toch niet gelukt is.

Tijdens een cursus Zijnsoriëntatie die ik vijf jaar geleden volgde, kwam ik voor het eerst in aanraking met meditatie. In een workshop ‘Gezonde Zelfliefde’ gingen we aan de slag met onszelf door middel van psychologische werk én meditatie. Een mooie combinatie van psychologie en spiritualiteit, vond ik zelf. We zijn in ons dagelijks leven vaak gewend om te hollen, te rennen en altijd bezig te zijn. Ook bij mij was dit het geval: hard werken, veel sporten, tijd besteden aan vrienden en familie, en weinig tijd om te vertragen en te ontspannen. Wat ik van anderen hoorde, was dat meditatie ontspannend en verruimend werkte en gevoelens van liefde en waardering kon opwekken. Bij mij was niets minder waar. Ik vond het namelijk verschrikkelijk: een druk hoofd, honderden gedachten en totaal geen focus. Ik gaf dit terug aan de leraar en hij stelde me gerust.

“Meditatie gaat niet over ontspanning of een rustig hoofd krijgen. Het draait er simpelweg om dat je gaat zitten, ongeacht hoe je je op dat moment voelt. Het draait erom dat je leert zijn met hoe het is, leert zijn met het ‘nu’. Veel mensen krijgen dan een druk hoofd met veel gedachten of emoties die vrijkomen. De kunst is om die gedachten/emoties toe te staan, maar er niet naar te grijpen. Zie de gedachten als wolken die voorbij zweven. Druk ze niet weg maar verwelkom en begroet ze. Het kan dan zo zijn dat er ontspanning en ruimte ontstaat, maar dat is dan een leuke bijkomstigheid en zeker niet het doel”.

Oké, dacht ik, mediteren gaat dus niet om ontspannen, maar juist om gedachten en gevoelens toe te staan? Mijn interesse was gewekt.

De voordelen van mediteren

Nu, vijf jaar later, kan ik zeggen dat ik enorm blij ben dat ik meditatie in mijn ochtendritueel heb verwerkt. Ik probeer dagelijks 20 – 30 minuten te mediteren en stil te staan bij hoe ik me voel op dat moment. Ik heb afgelopen jaren ook veel gelezen over meditatie en kan uit eigen ervaring zeggen dat mediteren goed voor je is om een aantal redenen:

 1. Het vermindert cortisol: Meditatie activeert de ontspanningsreactie van het lichaam, wat helpt bij het verminderen van de productie van stresshormonen zoals cortisol. Dit kan leiden tot een vermindering van gevoelens van angst en spanning (wetenschappelijk bewezen).
 2. Bevordert zelfbewustzijn: Meditatie helpt bij het ontwikkelen van een beter zelfbewustzijn door je gedachten, emoties, en gedrag objectiever te observeren. Dit kan leiden tot een beter begrip van jezelf en je persoonlijke reacties, en kan helpen bij het doorbreken van negatieve denkpatronen.
 3. Verbeterde aandacht: Mindfulness- en meditatieoefeningen verbeteren de aandachtsspanne en concentratie. Studies tonen aan dat regelmatige meditatie de hersenen helpt om langer gefocust te blijven en de productiviteit te verhogen. Ook merk ik zelf dat ik door de dag heen vaker incheck bij mezelf: voel ik me gestrest? Moet ik even een klein rondje lopen?
 4. Verbeterde relatie: Mediteren heeft ook veel positieve indirecte gevolgen. Doordat ik minder gestrest ben en mezelf beter emotioneel kan reguleren, merk ik dat ik ook minder reactief ben in conflicten. Zo kan ik beter naar mijn partner luisteren en schiet ik minder snel uit mijn slof als ik moe ben. Ik ben nog steeds geen boeddha, haha, maar ik merk wel degelijk verschil tussen de dagen dat ik wel mediteer en de dagen dat ik niet mediteer.

Meditatie retraites

Mediteren is een ‘hot’ thema. Je ziet het veel op TV voorbij komen, leest het in de krant of je hoort je baas zeggen dat hij even een kwartiertje gaat mediteren. Een mooie ontwikkeling vind ik zelf, dat de gezondheidsvoordelen van mediteren erkend worden.

Dat veel mensen geïnteresseerd zijn in mediteren, zien wij ook terug in het retraite aanbod. Veel van onze bezoekers zijn op zoek naar meditatie-retraites omdat ze nieuwsgierig zijn naar de effecten hiervan. Een drukke levensstijl maakt dat ze soms ‘te hard gaan’ en op de rem moeten trappen.

Zoals je kunt lezen, ben ik zelf enorm enthousiast over de effecten van mediteren en kan ik het van harte aanraden om eens een meditatie-workshop of meditatie-retraite te volgen 😊

– Jeroen, eigenaar Retraites-Nederland.nl

Zoeken

Land

Land
 • Spanje
 • Portugal
 • Frankrijk
 • Italië
 • België
 • Noorwegen

Categorie

Categorie
 • Meditatie
 • Yoga
 • Ontspanning
 • Mindfulness
 • Actief
 • Creativiteit
 • Stilte
 • Voor vrouwen

Datum

Datum

Prijs

Prijs
Zoeken

Categorie

Categorie
 • Ontspanning
 • Weekend
 • Yoga
 • Meditatie
 • Mindfulness
 • Stilte
 • Voeding
 • Klooster
 • Midweek
 • Human Design
 • Actief
 • Creatief
 • Voor vrouwen
 • Wellness

Datum

Datum

Prijs

Prijs

Provincie

Provincie
 • Overijssel
 • Gelderland
 • Noord-Brabant
 • Drenthe
 • Friesland
 • Noord-Holland
× Vragen? Stel ze hier :-)